Exposities

Expositie Time for a change van Lynda Deutz

 

Vanaf 3 november 2018 exposeert Lynda Deutz schilderijen en collages bij lunchrestaurant Bij Loes in Delfshaven. Haar werken die veelal verborgen identiteiten symboliseren in de vorm van havenurken verloochenen haar Rotterdamse roots niet.

Zij heeft aan de Willem de Kooning Academie gestudeerd en is tevens Neerlandica, en werkt als docente Communicatie en Media. Ondanks al deze bezigheden is ze altijd wel aan het schilderen, tekenen of fotograferen.

De expositie Time for a change gaat zoals de titel al aangeeft over de drang naar veranderen. Wie kent dat niet, het willen ontsnappen aan de dagelijkse sleur of gewoon zin in iets nieuws hebben. In de schilderijen en collages Bij Loes is te zien dat Lynda verschillende lagen in haar werk aanbrengt waarmee zij op dit proces reflecteert. Het is niet altijd duidelijk waarom mensen willen veranderen of soms lijkt het ook van zelf te gaan.

Ze schildert figuratief, voor haar de beste stijl om haar kijk op de wereld weer te geven. Vaak neemt zij de jurk als uitgangspunt waarin zij de onzichtbare identiteit van individuen zichtbaar wil maken. Haar favoriete thema’s zijn mensen in het algemeen, onvergankelijkheid en verlangen. Vaak met de vraag waarom zijn we zoals we zijn of doen we dat wat we doen.

De zogenaamde Artoons zijn in feite geschilderde cartoons. Haar leven lang al tekent zij stripverhalen waarin zij verschillende personages het verhaal van waan en onzin in de maatschappij laat vertellen. De Artoons laten haar interpretaties zien van gebeurtenissen die in de media verschijnen zoals de edelherten die afgemaakt moeten worden in de Oostervaardersplassen waarin het hert alleen nog vrij is wanneer het aan de muur hangt. Of ze geeft haar indruk weer van rokjesdag 2018 op humoristische wijze.

Het is duidelijk dat deze kunstenares in de schilderkunst niet voortdurend op andere disciplines teruggrijpt, maar er ook voortdurend naar verwijst en ermee speelt. Deze kruisbestuiving maakt het werk van deze Rotterdamse kunstenares alleen maar rijker.

Alexx Meidam

Voor meer informatie  over Lynda Deutz kijk op http://www.lyndadeitz.com of mail naar lyndadeutz@gmail.com